top of page
67766353_484596292103816_473472650635640

VARFÖR OUTCROSS?

Sphynx är en liten ras där många av individerna härstammar från samma linjer. Detta är självklart inte bra vid eftersträvan av en stor genpool, därför försöker vi genom Outcross programmet att åtgärda detta.

Uppfödare har länge jobbat med Outcross. Först användes Devon Rex i detta syftet men upphörde när det kom fram att Devon rex har en gen för spasmer. Vissa förbund tillåter fortfarande utparning med Devon rex men det vanligaste idag är Amerikanskt korthår.

HUR GÅR DET TILL?

Processen gällande att föra in nytt blod till aveln börjar med att SVERAK granskar och därefter godkänner eller inte om en parning får göras.  Vid första generationen kommer pälsade katter att födas, dessa kallas F1. Om allt går bra med dessa kattungar och de kan fortsätta inom aveln paras de med en Sphynx, avkommor från dessa individer kallas F2. I denna generationen finns det chans för att få nakna ungar men kan lika gärna bli pälsat.

 

Detta är ett tidskrävande arbete som tar lång tid och innebär ett stort ansvar. Som tidigare nämnt så krävs det godkännande från SVERAK för att göra detta, det handlar alltså inte om någon oseriös blandrasavel.

 

Alla våra små pälsklingar kommer självklart att få samma kärlek och omsorg som våra nakna. Dessa små lämpar sig väldigt bra som sällskap till en sphynx. De är självklart individer men beroende på generation skulle dessa kunna kallas för pälsade sphynxar, då de kan ha sphynxens sinnelag och personlighet. Som min sambo en gång uttryckte det – det bästa av två världar (han är väldigt förtjust i pälsade, min allergi är tyvärr inte lika förtjust).

 

Vi behöver självklart hjälp att hitta hem till dessa små liv! Så skulle du vara intresserad tveka inte att höra av dig. 

Hos oss finns idag söta Unik som är en del av detta Outcross program. ​

bottom of page