top of page

RASBESKRIVNING & SKÖTSEL

  • Sphynxar är en intelligent ras som är fulla av energi, bus och kärlek. Dom är keliga och vill ofta vara nära. De är en generellt sätt en social ras som brukar fungera bra med både barn, andra katter eller hundar (Tänk på att alla är individer, det som gäller för en katt kanske inte gäller din katt). Dessa varelser kräver uppmärksamhet annars blir de lätt utråkade eller kan även må dåligt av för lite kontakt/uppmärksamhet. 

  • Deras hud kan beskrivas som persikoliknande, dock finns det variationer gällande pälsen på dem. Vissa är mer nakna och det kan även uppstå mer päls vid exempelvis svängningar i hormonerna eller dylikt. De har stora uttrycksfulla ögon. 

  • En Sphynx behöver ingen pälsvård, vilket i och för sig säger sig självt. Men de kan ibland behöva badas - detta är individuellt beroende på hur fet din katts hy är men det är även en smakfråga för dig som ägare. Personligen badar vi våra katter så sällan som möjligt då vi upptäckte att ju mer vi badade dem, desto snabbare blev de feta i hyn. Du skulle kunna resonera att deras hud fungerar som vårt hår - ju oftare vi tvättar, desto snabbare blir det fett igen. Att tänka på är även att deras fett innehåller ett naturligt skydd som du tvättar bort varje gång du badar dem. Av denna anledningen är det viktigt speciellt med yngre katter att inte bada för ofta. 

  • Deras klor behöver klippas precis som på en pälsad katt men här behövs lite mer arbete, när du klipper din katts klor passa då även på att rengöra deras klofalsar. Dvs de hudflikar som finns runt själva klon, här fastnar det ofta smuts och dessa bör rengöras regelbundet för att undvika irritation eller sår. 

  • Sphynxarnas öron kan behöva rengöras ibland med, detta är också individuellt beroende på hur mycket öronvax din katt producerar. Viktigt att tänka på att vaxet i sig är till för att skydda din katts öron och öronen i sig är känsliga! Om det behövs kan du rengöra försiktigt med ex bomullspads.

bottom of page